top of page

 

Technische uitleg Cranio Sacraal Therapie 

 

Cranio staat voor de schedel en sacraal voor het heiligbeen. 

Deze therapie is ontstaan uit de osteopathie en bestaat uit het uitoefenen van subtiele druk op het heiligbeen (stuitje), de wervelkolom en voornamelijk de schedelbeenderen. Langs deze plekken stroomt het cranio sacrale vocht meer bekend als het hersen- en ruggenmergvocht.

Cranio Sacraal Therapie brengt het zenuwstelsel terug in balans en laat trauma's, angsten of spanningen die zich hebben vastgezet in het celgeheugen (celherinnering), oplossen. Door stress, emotionele of lichamelijke klachten kan de samenwerking tussen je lichaam, je geest en dit cranio sacrale ritme verstoord raken. Cranio Sacraal Therapie is een intens rustgevende behandeling, die je in een diepe ontspanning brengt, waardoor de zelfhelende vermogens van het lichaam in gang worden gezet. Lichaam en de geest worden aangespoord om diep te ontspannen, om ruimte te scheppen en om blokkades of negatieve energie los te laten.

 

Bij Cranio Sacraal Therapie wordt gewerkt met het zenuwstelsel, hetwelk bestaat uit:

. de hersenen

. het ruggenmerg

. het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) 

. het hersenvocht (cerebrospinaal vocht), dat tussen hersenen en ruggenmerg vloeit.

 

Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onder aan het 

heiligbeen (sacrum). Het hersenvocht creëert zijn eigen cranio-sacrale ritme via een pompsysteem binnen in de hersenen. Dit ritme uit zich als een uitdeinende en inkrimpende golf, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed, die overal op het lichaam voelbelbaar is. Het cranium zet uit, de wervels worden lichtjes van elkaar geduwd en het sacrum roteert naar onder (uitdeinend) en daarna roteert alles naar binnen.
We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van ons hersen- en zenuwstelsel.
Dit hersen- en zenuwstelsel regelt de werking van alles, wat er in het lichaam gebeurt.
Daarmee is het Cranio Sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.

bottom of page